In een recent blogartikel hebben we besproken hoe de licentiewijzigingen voor VMware-virtualisatie van invloed kunnen zijn op veel van onze partners en klanten, onzekerheid in de markt veroorzaken en ervoor zorgen dat velen hun virtualisatie migratie strategie heroverwegen, zie Will Broadcom’s plans for VMware affect you? | eG Innovations. Uit onze gesprekken met partners en klanten twijfel ik er niet aan dat de onzekerheid reëel is en dat velen op zoek zijn naar alternatieve scenario’s, hetzij on-premises op een ander hypervisor platform of door workloads te verplaatsen naar een cloud provider. De realiteit is dat migraties altijd complex en tijdrovend zijn, dus een redelijke aanname is dat het resultaat in ieder geval de komende jaren hybride zal zijn, door gebruik te maken van twee of meer hypervisors en vaak gecombineerd met cloud workloads.

Note: An English version of this article is also available, please see: How eG Enterprise solves uncertainty and challenges in the world of hypervisors and virtualization migration | eG Innovations.

Hoe helpt eG Enterprise bij virtualisatie migratie?

In dit artikel zal ik me concentreren op hoe eG Enterprise elk van de mogelijke gebruiksscenario’s ondersteunt die klanten overwegen, en welke specifieke eG Enterprise-functionaliteit helpt bij het voorbereiden, optimaliseren en onderhouden, ongeacht hoe de eindomgeving er op middellange of lange termijn ook uitziet, waaronder:

  • Universele monitoring van elke hypervisor
  • Snelle en eenvoudige configuratie van elke hypervisor
  • Monitoring en Alerting
  • Cloud monitoring
  • Application Performance Monitoring

Momenteel ondersteunt eG Enterprise native 500+ infrastructuurcomponenten, cloudproviders en applicaties. Dat betekent dat we out-of-the-box diepgaande inzichten, thresholds, dashboards en rapporten leveren voor elk van deze 500+ componenten.

Als onderdeel van de infrastructuurcomponenten ondersteunt eG Enterprise alle enterprise gerichte hypervisorplatforms, waaronder: Microsoft Hyper-V, Nutanix AHV, VMware ESXi / vSphere, RHEV, XenServer en meer.

Functioneel gezien is eG Enterprise universeel/native ontworpen om meerdere hypervisors te ondersteunen, dus voor elke hypervisorleverancier werkt het precies hetzelfde. Dit betekent dat voor een beheerder het monitoren van ESXi vandaag en AHV morgen, of gecombineerd, geen verschil maakt vanuit een monitoringperspectief en geen aanvullende training vereist.

Afbeelding 1: Overzicht van virtualisatie hosts weergegeven in de eG Enterprise-console

Afbeelding 2: Het overzicht van de virtuele machines in de eG Enterprise-console

Afbeelding 3: Beheerders kunnen inzoomen op de gedetailleerde informatie van een individuele VM via het ‘Virtual Machine Details’ scherm.

Initiële implementatie en onderhoud van een hypervisorcluster

eG Enterprise biedt functionaliteit om gemonitorde componenten over de hele linie automatisch te detecteren en te beheren. Hetzelfde geldt voor het automatisch toevoegen, beheren en onderhouden van hypervisors.

Wanneer u VMware vCenter of Nutanix Prism Central of Elements toevoegt, zal eG automatisch alle clustercomponenten, hosts en VM’s die door deze virtualisatie oplossingen worden beheerd, detecteren en vanaf dat moment onderhouden.

Dit verkort de operationele tijd enorm door geen handmatig werk te hoeven doen wanneer de configuratie verandert. Sterker nog, alles kan worden geautomatiseerd via de gedocumenteerde REST API die out-of-the-box wordt aangeboden.

eG zal zelfs automatisch ontdekken of een virtuele machine als VDI-desktop wordt gebruikt en welke VDI-broker wordt gebruikt en deze automatisch monitoren in de context van een VDI-desktop.

Afbeelding 4: Uitgebreide interactieve topologie overzichten worden gegenereerd door eG Enterprise om beheerders direct een overzicht te geven van de onderlinge afhankelijkheden van de componenten en technologieën in hun implementaties – hier ziet u het Citrix VDI gebruikerssessie overzicht

Out-of-the-box, goed doordachte, statische en automatische thresholds worden direct toegewezen, waardoor het aantal false positives voor waarschuwingen enorm wordt verminderd, dit voorkomt handmatige berekening en configuratie van thresholds en de tijd die nodig is om alerts te tunen wordt tot een absoluut minimum wordt beperkt.

Monitoring en alerting

eG Enterprise weet zich duidelijk te onderscheiden door haar monitoring- en alerting.

Voor elke metric die binnen eG Enterprise wordt verzameld, hebben we out-of-the-box vooraf geconfigureerde thresholds geconfigureerd, waar nodig conform best practices en in overleg met veel van de experts die eG Enterprise dagelijks gebruiken. Dit resulteert in een sterk geoptimaliseerd proces voor het genereren van alerts, mede door de toegevoegde contextuele intelligentie, waardoor tegelijkertijd alert fatigue wordt verminderd. Doorgaans is het finetunen van alerts een kwestie van uren in plaats van maanden.

Veel verouderde monitoringtools zijn beperkt doordat zij alleen statische thresholds aanbieden. Statische thresholds zijn vaste waarden die de grenzen van acceptabele prestaties vertegenwoordigen. Een server met een CPU-gebruik van meer dan 95% heeft bijvoorbeeld waarschijnlijk een probleem. Over het algemeen vereist threshold configuratie expertise van hetgeen wat wordt gemonitoord; Hoewel het CPU-gebruik van de server een algemeen bekende metric is, zouden veel beheerders moeite hebben om ter plekke een vergelijkbaar getal te produceren om als threshold te fungeren voor een metric zoals ‘Blob success end-to-end latency (Seconds)’ op een Azure-storage disk. Afgezien van de noodzaak van aanzienlijke domeinkennis om thresholds in te stellen voor de meeste metrics, zijn statische thresholds eenvoudigweg niet geschikt voor metrics die variëren met de tijd of met de server. Waar in eG Enterprise statische drempelwaarden worden gebruikt, worden deze automatisch en volledig gereed voor u geconfigureerd.

De meeste enterprise en cloud monitoring oplossingen erkennen de beperkingen van statische drempels door machine learning-technologie te implementeren en bevatten een AIOps-engine (Artificial Intelligence for IT Operations) die in staat is om te leren wat het normale gedrag is van systemen op verschillende momenten op de dag. Dit automatisch baselining betekent dat iets als normaal wordt gezien binnen de context van tijd-van-de-dag, dag-van-de-week, maandelijkse en seizoensgebonden variaties. Zodra het werkelijke gebruik van een systeem is vastgesteld, leert dit type auto-baselining wat normaal is en kunnen dynamische thresholds worden toegepast, bijvoorbeeld door een waarschuwing te geven als de bandbreedte die door een server wordt gebruikt meer dan 200% van het normale gebruik overschrijdt.

Een van de redenen waardoor met eG Enterprise alarmstormen en valse alarmen worden voorkomen, is de krachtige functionaliteit om statische en dynamische thresholds te combineren. We hebben een overzicht van de beste manieren om statische en dynamische thresholds te benutten: Statische versus dynamische waarschuwingsdrempels voor monitoring | eG Innovations.

Om ervoor te zorgen dat waarschuwingen en alarmen worden bijgehouden en verwerkt binnen het bredere bedrijfsproces en workflows, maken veel van onze klanten gebruik van de ingebouwde integraties van eG Enterprise met ITSM-tools. eG Enterprise alert-integraties zijn beschikbaar voor de meeste grote IT service management oplossingen, waaronder ServiceNow, Freshdesk, JIRA, Slack en nog veel meer. Veel van de MSP’s maken gebruik van onze mogelijkheden om te integreren met meerdere ITSM-oplossingen, waardoor ze hun klanten kunnen voorzien van alert-tracking binnen het ITSM-systeem van die specifieke klant, zie: Integration with multiple ITSM tools at the same time (eginnovations.com) voor meer informatie.

Er is ook een uitgebreide whitepaper beschikbaar over best practices voor thresholds en waarschuwingen, zie: White Paper | Make IT Service Monitoring Simple & Proactive with AIOps Powered Intelligent Thresholding & Alerting (eginnovations.com).

Juiste dimensionering en capaciteitsplanning voor virtualisatiemigratie

Weten welke virtuele machines er draaien is één zaak, maar het dimensioneren voor een virtualisatiemigratie naar een nieuw hypervisor of cloud platform is meer dan alleen hetzelfde opnieuw doen. Er valt veel te winnen bij het maken van slimme beslissingen met betrekking tot sizing en schaalbaarheid. Virtualisatiemigratie is vaak een kans om de prestaties en betrouwbaarheid te verbeteren en de kosten te optimaliseren door modernisering. Zien: Cloud migration vs modernization – What’s the difference? | eG Innovations Om inzicht te krijgen in de kansen die een platformmigratie kan bieden, en strategieën die vaak worden gebruikt.

eG Enterprise biedt kant-en-klare rapporten om u een duidelijk beeld te geven van wat er draait en biedt advies en aanbevelingen over de sizing van iedere virtuele machine. Duidelijke aanbevelingen, zoals het verminderen van de CPU en/of het geheugen van een virtuele machine, bieden mogelijkheden om onnodig resourceverbruik of verspilling te verminderen. Terwijl er aanbevelingen worden gedaan om de CPU en/of het geheugen te verhogen, zodat applicaties beter presteren en knelpunten worden weggenomen.

Afbeelding 5: Een kant-en-klaar eG Enterprise-rapport voor een Nutanix AHV-implementatie met aanbevelingen voor het optimaliseren en aanpassen van de grootte van de VM’s. Nuttige informatie voor een virtualisatiemigratie!

Cloud Platform support

eG Enterprise ondersteunt native monitoring voor veel scenario’s van workloads die worden gehost bij een cloudprovider, of het nu gaat om een native workload op een public cloudprovider zoals AWS, Azure, GCP et cetera of een uitgebreide service zoals Nutanix Cloud Platform (waarbij Nutanix AHV/AOS wordt gehost op AWS of Azure).

Native Cloud Infrastructure as a Service (IaaS)

Door de cloud tenant te monitoren, biedt eG Enterprise inzicht in veel van de virtuele componenten die een klant on-premises maar al te goed kent. Componenten zoals netwerk-, opslag- en hypervisorinformatie lijken misschien minder relevant omdat ze worden geabstraheerd wanneer ze worden gebruikt als een cloudservice, maar ze vereisen nog steeds dezelfde zorgvuldige planning en monitoring in vergelijking met een on-premises scenario.

Boven op het monitoren van de technische functionele prestaties biedt eG Enterprise native functionaliteit voor kostenbeheer, voorspelling en alarmering.

Infrastructure as a Service VMs

Virtuele machines in de cloud worden aangeboden als een instance type, elk bestaande uit een bepaalde hoeveelheid virtuele CPU, geheugen en schijf. Hoewel het aantal CPU’s en GB’s gemakkelijk te begrijpen is, is het vaak moeilijk om erachter te komen welk type CPU’s of schijfbronnen zijn toegewezen, wat vaak leidt tot trager dan verwachte prestaties en hogere kosten, vooral wanneer burstable instances worden gebruik

eG Enterprise biedt kant-en-klare inzichten voor elke IaaS-VM, waarbij direct prestatiestatistieken worden weergegeven, rechtstreeks verzameld uit de onderliggende (en onzichtbare) hypervisorinfrastructuur, evenals informatie zoals systeem uptime en bursting mogelijkheden. Met behulp van kant-en-klare geconfigureerde thresholds waarschuwt eG Enterprise automatisch bij elke afwijking voor een specifieke virtuele machine, waardoor MTTR wordt verminderd.

Afbeelding 6: Cloud IaaS VM metrics

Storage

Bij het gebruik van storage als onderdeel van een cloudservice biedt eG Enterprise inzicht in essentiële meetgegevens zoals schijfgebruik, schijf-IOPS en schijf latency. Allemaal zaken die direct van invloed kunnen zijn op de gebruikerservaring tijdens het werken met applicaties.

Vooral in de cloud zijn opslagprestaties een complexe aangelegenheid, aangezien de hoeveelheid IOPS vaak enorm wordt beperkt op basis van het aantal verbruikte GB’s, dus bij het draaien van een IOPS-zware applicatie leidt dit snel tot prestatievermindering.

virtualisatiemigratie - AWS storage

Afbeelding 7: Metric gegevens over cloudopslag voor Amazon AWS-opslag zoals weergegeven in de eG Enterprise-console. Vergelijkbare statistieken worden aangeboden voor andere cloudproviders.

Application Performance Monitoring

In het kader van de end-to-end it-servicemonitoring biedt eG Enterprise uitgebreide Application Performance Monitoring (APM) functies om gedetailleerde inzichten in de gebruikerservaring voor elke IT-service te bewaken en bij te houden. Of het nu gaat om een digitale werkplekdienst voor medewerkers, een webwinkel voor consumenten of een productiviteitsapplicatie voor medewerkers. Allemaal zaken waarover eenvoudig gerapporteerd kan worden op basis van XLA (eXperience Level Agreement) type KPI’s,

Door APM onderdeel te maken van de monitoring strategie kunnen business en IT de gebruikerservaring voor, tijdens en na de migratie bijhouden. Dit maakt snel herstel mogelijk van eventuele gevolgen op de business of de productiviteit.

Met betrekking tot APM biedt eG Enterprise veel out-of-the-box functies om de prestaties te monitoren op basis van Real User Monitoring en Synthetic monitoring (zie: Digital Experience Monitoring (DEM) – Synthetic vs Real User Monitoring voor meer informatie).

APM stelt beheerders, die verantwoordelijk zijn voor het leveren van applicaties en services, in staat om de gebruikerservaring en het reactievermogen van applicaties te kwantificeren

Afbeelding 8: APM stelt beheerders, die verantwoordelijk zijn voor het leveren van applicaties en services, in staat om de gebruikerservaring en het reactievermogen van applicaties te kwantificeren

Tot slot over virtualisatiemigratie

Wanneer u platformwijzigingen wilt evalueren of uitvoeren, zoals hypervisormigraties, virtualisatiemigraties en migraties naar de cloud, zorg er dan voor dat uw monitoringplatform u helpt bij het voorbereiden, optimaliseren en onderhouden van de uiteindelijke omgeving op middellange of lange termijn. En zoek naar die belangrijke functionaliteiten die u zullen helpen:

eG Enterprise is an Observability solution for Modern IT. Monitor digital workspaces,
web applications, SaaS services, cloud and containers from a single pane of glass.

  • Universele monitoring van elke hypervisor
  • Snelle en eenvoudige configuratie van elke hypervisor
  • Monitoring en Alerting
  • Cloud monitoring
  • Application Performance Monitoring

eG Enterprise is an Observability solution for Modern IT. Monitor digital workspaces,
web applications, SaaS services, cloud and containers from a single pane of glass.

About the Author

Barry is a pre-sales consultant at eG Innovations. Barry has 20+ years of IT experience and deep knowledge in Citrix technologies and is a specialist on Microsoft Windows, Desktop and Server virtualization and application delivery with Citrix ADC. Barry is an active community contributor and former Citrix Technology Professional. He is one of the co founders and a member of the board of the Dutch Citrix User.